perjantai 30. elokuuta 2024

NMO-kilpailuissa kisattiin pohjoismaisten maalareiden kesken



Eksoottinen Islanti ja Reykjavikin kaupungintalo oli opiskelija Beata Lempiäisen ja maalausalan opettajan Marja Viitaniemen kilpailupaikka, kun elokuun puolivälin paikkeilla käytiin kisaa nuorten maalaustaidossa Pohjoismaiden kesken. NMO (eli Nordisk målarmästare organisation) on tapatuma, joka pidetään joka toinen vuosi kussakin Pohjoismaassa vuorotellen. Maalaustyönantajaliitot eri maista kokoontuvat, ja samalla kisataan nuorten ammattitaitokilpailuissa. 


Viitaniemi kertoo olevansa ylpeä suojatistaan Beatasta, joka teki kilpailutyön hyvällä fiiliksellä. - Beata työskenteli ammattimaisesti, tarkasti ja nopeasti, ja sai ensimmäisenä kilpailutyön valmiiksi. 

Kilpailutöihin kuului esimerkiksi peilioven maalaus, josta arvioitiin kiillon tasaisuutta, värin peittävyyttä, siveltimen jäljen tasaisuutta ja kahden eri värin rajausta.  - Me nuorten maalareiden huoltajat toimimme myös tuomareina siten, että arviot tehtiin kaikista muista paitsi oman maan kilpailijasta, kertoo Viitaniemi. 

Lisäksi kilpailijat tekivät tapetointityön, jossa arvioitiin leikkauksia, saumoja ja asennuksen suoruutta. Design-työssä NMO:n logo mitoitettiin seinälle, ja arviointi tehtiin työn tarkkuuden mukaan. Esimerkiksi värien sommittelu ei kuulunut arvioitaviin asioihin. 

Vapaan työn, jonka aiheena oli tuli jää, 
suomalainen Beata toteutti marmorointi-
tekniikalla. 


Vapaan työn teema oli tällä kertaa tuli ja jää, ja teemaa sai kukin kilpailija toteuttaa parhaaksi katsomallaan tavalla. - Tämä vapaa työ on usein näyttävä, mutta sen merkitys on kokonaispisteiden kannalta vähäisin, joten siihen ei kannata uhrata liikaa aikaa, toteaa Viitaniemi. Beatan vapaa työ toteutettiin marmorointitekniikalla, ja se esitti purkautuvan tulivuoren kuumaa laavaa sekä jäätä. 

Tieto pohjoismaiseen kisaan osallistumisesta tuli TAOlaisille viime tipassa, vasta kesäkuussa, kun lukuvuosi 2023-24 oli jo päättynyt. - Kilpailutyön visuaaliseen suunnitteluun jäi vähän aikaa, ja sekä Beata että minä itse käytimme kesälomaa ja vapaa-aikaamme kilpailuun valmistautumiseen, kertoo Viitaniemi. - Hyvällä mielellä silti osallistuimme kilpailuun, ja kisa sujui suunnitellusti. 




Kilpailun voitti tällä kertaa norjalainen Jonas Eckholm. Kisan päätteeksi vietettiin hienot juhlaillalliset, jossa kaikki kilpailijat saivat diplomin kilpailuun osallistumisesta. 


Monesti pohjoismainen kisa toimii hyvänä harjoituskisana muihin ammattitaitokisoihin, kuten WorldSkillsiin, mutta esimerkiksi tänä vuonna WorldSkills-kilpailu on jo syyskuussa, joten aikaa kisojen välissä oli liian vähän. Sitä vastoin pohjoismainen kilpailu toimi tällä kertaa kimmokkeena uusiin ammattitaitokilpailuihin. Suomen edustaja Beata aikoo nimittäin osallistua EuroSkills-kilpailun semifinaaleihin, jonka järjestelyistä vastaa EuroSkills-expertti Katja Jaatinen Gradiasta. Lykkyä Beatalle seuraavaan koitokseen! 

keskiviikko 28. elokuuta 2024

Samuelin päivänä vietettiin koulun 95-vuotispäivää yhteisen tekemisen merkeissä

Samuelin nimipäivänä 20.8. vietettiin TAO, Turun Ammattiopistosäätiössä perinteisesti koulun perustajan Samuel Koskisen kunniaksi juhlapäivää. Samalla juhlistettiin oppilaitoksen 95-vuotista taivalta.
Opiskelijoille oli päivän ajaksi tarjolla erikoisohjelmaa, joka alkoi kahdeksalta aamulla yhteisellä aamupalalla Maalarikahvilassa.
- Aamupala oli menestys, kommentoi apulaisrehtori Juho Vuorinen. - Ikinä ei ole näin moni opiskelija ollut tasan kahdeksalta koulussa. Jatkossa tarkoituksena on tarjota aamupalaa opiskelijoille kouluviikkojen alussa maanantaiaamuisin.





Aamupalan jälkeen opiskelijat saivat aikaa valmistautua esittelemään oman linjansa toimintaa ja tiloja koulun muille opiskelijoille. Sitten olikin jo aika tutustua muihin linjoihin.
Oppilaitoskierros alkoi Taalintehtaankadun opetustiloissa kello kymmeneltä.
Pintakäsittelyalan opiskelijat aloittivat tutustumisen oikean puolen B-halleista, joista ensimmäisessä tilassa rakennuspeltiseppä- ja kiinteistönhoitolinjat esittelivät toimintaansa. Peltisepäksi toista vuotta opiskeleva Amar esitteli innokkaasti oman linjansa töitä.

Amar kuvassa keskellä valkoisessa paidassa ja
 lippiksessä. 



-Tämä piippu on minun tekemäni, hän esitteli ylpeänä yhtä peltistä piippua pitkässä rivissä. 

– Seuraavaksi minulla on vuorossa koko katon pellitys. 

Kysyttäessä Amar kertoi myös harjoittelustaan, jota hän piti mielenkiintoisena kokemuksena. Harjoittelussa sai kuulemma tehdä enemmän käytännön töitä, kun koko tutkinnon aikana tehdään vain nelisen näyttöä. Amar sai harjoittelunsa aikana myös apua kokeneemmalta työntekijältä, joka näytti työpäivän jälkeen omalla ajallaan mallia peltitöiden tekemisestä.



Seuraavassa opiskelupisteessä B-hallissa verhoilulinjan toimintaa esitteli linjan opettaja Päivi Raistakka kuuluvalla äänellä porrastasanteelta. Niin pintakäsittelyn kuin myöhemmin muidenkin linjojen opiskelijat saivat kuulla, millaisia kaikkia asioita voidaan verhoilla.






Toisella puolella A-hallin puolella odotti yllätys. Sisustajalinjan opettaja Juuso Ranne oli tilojen esittelyn lisäksi ideoinut pisteen, jossa tutustumaan tulleet opiskelijat saivat taitella paperista itselleen perinteisen maalarinhatun. Ensimmäisenä hattuja pääsi taiteilemaan tilanteeseen sopivasti maalarilinjan opiskelijat.



Hattupöydän ääressä kävikin kova kuhina koko kierroksen ajan, kun yhä uudet opiskelijat pääsivät taittelemaan itselleen mieluisaa hattua. Muodikkaista päähineistä otettiin kuvia, jotka varmasti päätyivät muistoalbumien lisäksi myös sosiaalisen median syövereihin.

Nico ja Anwar tekemässä lp-linjan harjoitusloosia.





Taalintehtaankadun viimeisessä opiskelupisteessä opettaja Petri Helmiö esitteli muiden linjojen opiskelijoille lattianpäällystystä. Toisella puolella hallia linjan opiskelijat asensivat muovimattoja, kun taas toisella puolella tehtiin laatoitustöitä opettaja Jouni Verhon johdolla. Sisustajalinjan opiskelijat olivat kiinnostuneita varsinkin laatoituksen työnjäljestä. - Keskellä oleviin töihin on tehty myös vedeneristys, Verho huikkasi kiinnostuneille opiskelijoille.


Taalintehtaankadun kierroksen jälkeen oli aika siirtyä Teijonkadun opiskelupisteisiin.

Pintakäsittelyalan opettaja Lassi Moisio delegoi linjan esittelyn innokkaille opiskelijoille, joista varsinkin toisen vuoden opiskelija Fanny esitteli linjan toimintaa ja tiloja kovaan ääneen muiden alojen opiskelijoille. Ensimmäiseksi uhriksi valikoituivat lattianpäällystyksen opiskelijat, joita Fanny yhdessä muiden alansa opiskelijoiden kanssa kierrätti pitkin pintakäsittelyn isoa työsalia. Opiskelijat kiersivät maalauspisteeltä toiselle ja jäivät myös hetkeksi ihmettelemään väriseinää.



Maalauslinjalla vierailevat pääsivät kokeilemaan 
sapluunamaalausta. 

Toisella puolella käytävää opiskelijoita pyöritettiin ympäri maalarilinjan sokkeloista työsalia. Toisen vuoden maalariopiskelija Siiri opasti myös töistä kiinnostunutta opettajaa innoissaan oman alansa saloihin.
- Netta tuolla tasoittaa seinää maalausta varten, mutta minulla on tapetointi aluillaan, Siiri kertoi. – En tiedä vielä, minkälaisen tapetin aion laittaa.
Paikasta toiseen siirtyessä Siiri esitteli myös luokkakaverinsa Jeminan työskentelyä. Hänellä oli työn alla monivärisen seinämaalauksen pohjatyöt, joita varten hän piirsi viivoja linjalaserin avulla.







Teijonkadun käytävän päässä sisustajalinjan opiskelijat puuhasivat kalusterakentamisen parissa samalla, kun muiden linjojen opiskelijat kiersivät ympärillä tutustumassa linjan toimintaan. Toista vuotta alaa opiskelevat Inka, Minja, Eevi, Sanni, Sofia ja Nea rakensivat puisia lastentuoleja mallin mukaan, eivätkä antaneet vierailijoiden häiritä keskittymistään. Välillä sirkkeli suhisi puisia paloja leikatessa, välillä taas kokoonnuttiin ison pöydän ääreen liittämään osia yhteen.


Viimeisessä opiskelupisteessä veneenrakennuslinjalla ensimmäisen vuoden opiskelija Iivo esitteli linjan toimintaa kovaan ääneen samalla omaa työtään veistellen. Lyhyestä opiskeluajastaan huolimatta hän osasi jo neuvoa vierailijoille venelinjan eri puolia.
- Tässä tehdään puutöitä käsityökaluilla, Iivo esitteli ja näytti itse mallia. – Tuolla isojen veto-ovien takana on lasikuitupuoli, missä tehdään lasikuitutyöt.


TAOn Tiktokin tekoon saatiin apua reippailta opiskelijoilta.





Suurimman osan veneenrakennuslinjan työsalista vei telineelle nostettu koulun vene Taotar. Pihalla myös linjan opettajan Olli Lehdon uusi vene oli purkutyön alla opiskelijoiden osaavissa käsissä.
Samuelin päivän erityisohjelma päättyi samoin kuin se oli alkanutkin eli Maalarikahvilassa porrastetun lounaan merkeissä. Lounaaksi tarjottu pitsa maistui niin opiskelijoille kuin henkilökunnallekin. Ruokalasta ja käytävästä kuuluvan iloisen puheensorinan perusteella päivä oli menestys, ja kaikki oppivat varmasti jotain uutta koulun tiloistatoiminnasta ja kanssaopiskelijoista.

Lounais-Suomen syöpäyhdistys oli jakamassa hyödyllistä
tietoa nikotiinituotteista. 
Ohjaaja Iiro, opo Päivi ja oppilaskunnan hallituksen
Emilia pääkoulun aulassa. Oppilaskunnan hallitus toivoi 
riveihinsä uutta porukkaa.