torstai 2. kesäkuuta 2022

Veneenrakentaja inspiroituu monipuolisista ja vaativista työtehtävistä

Rock 20 uudistetussa kuosissa.
Marko Vuorinen on tehnyt ison urakan veneen sisustuksessa.
Rock 20 -purjeveneen lähtötilanneRock 20 -merkkisen purjeveneen hytissä istuu tyytyväinen mies. Veneenrakentajaksi kesäkuun alussa valmistuva Marko Vuorinen on nimittäin ahkeroinut koko kevätlukukauden kiinnostavan asiakastyön kimpussa, ja nyt alkaa pikku hiljaa kaikki olla valmista. - Kaikki sisäpinnat uusittiin ja runko myös maalattiin sisäpuolelta. Lisäksi laitettiin kuntoon valaistus ja sähköt sekä ikkunat vaihdettiin, hän luettelee. Istumalaatikosta veneen sisään johtava ovi oli myös työlistalla. - Vanha ovi oli pleksiä ja pahasti vääntynyt, joten siihen tuli nyt puinen ovi, jonka sain suunnitella, kertoo Vuorinen. - Tein niin kuin itselleni tekisin, hän toteaa, ja tätä seikkaa hän pitääkin tärkeänä, kun on kyse asiakastyöstä.
Rock 20 on kohta valmiina vesille, entistä ehompana!Veneiden varustelutöistä pitävä Vuorinen on ollut tyytyväinen, että opiskelun aikana on ollut tarjolla monenlaisia kiinnostavia projekteja. - Heti ensimmäisenä opiskeluvuonna sain jo asiakastyön, ja minut jopa palkittiin kevätlukukaudella stipendillä, hän kertoo. - Opettajilta on hyvin saanut tukea ja oppia sekä uusia ideoita. Projektien kautta oppiminen onkin sopinut hyvin Vuoriselle. - On ollut hienoa, että itse on saanut suunnitella ja tehdä, ja minun tekemiseeni on luotettu, hän kiittelee. 

Säilytysluukuista ja listoituksesta tuli siistit.

Palataan Rock 20 -projektiin. Veneen omistajan toiveena oli siistit sisätilat, joten Vuorinen onkin saanut  melko vapaat kädet toteuttaa tätä toivetta. Haastavia kohtia Vuorisen mukaan tässä asiakastyössä olivat muun muassa listoitukset, jotka kaikki olivat eri kokoisia. Keulaan rakennettiin myös säilytysluukut sekä niihin siistit peitelevyt. - Siellä voi säilyttää esimerkiksi purjeita, hän havainnollistaa. 


Pistopunkka sai uuden ilmeen.


Pistopunkkien eli veneen sisuksiin jatkuvien makuupaikkojen, laitojen sisäverhouksien tekeminen oli myös oma lukunsa. - Vinyyliverhous piti ahtaassa tilassa asentaa paikoilleen, ja se piti saada kerralla oikein, kertoo Vuorinen. Ja tottahan toki se tältä kätevältä kaverilta onnistui! - Pistopunkan toiseen reunaan tein vielä peitelevyt, jotta tila olisi mukava ja siisti. Tämän kompaktin kokoisen veneen hytissä onkin makuutilat vähintään neljälle aikuiselle, sillä veneen keulassa olevasta sohvasta saa parivuoteen, kunhan pöytä lasketaan alas.  

Sähköt, valot ja listat uusittiin. Kuva samasta kohdasta ennen ja jälkeen.

Vuorinen iloitsee siitä, että on päässyt tekemään monipuolisia ja vaativiakin projekteja opinnoissaan.Itselleen hän on tehnyt kanootin sekä monenlaisia lasikuitutöitä. Oppisopimuksen kautta tehtyjä töitä on myös pystynyt sisällyttämään suoritteilla olevaan veneenrakentajan ammattitutkintoon, mistä mies on kiitollinen. - Tästä kyseisestä asiakastyöstäkin tein ammattiosaamisen näytön, hän kertoo. Ja mikä mukavinta niin opettajat kuin asiakas ovat olleet vaikuttuneita lopputuloksesta. Eikä ihme!

Uudet ikkunat ja maalipinta piristivät veneen sisustusta.

Vuorisen jatkosuunnitelmissa on ensin pitää vähän kesälomaa perheen kanssa Pielavedellä sijaitsevalla mökillä. Haaveissa on myös Thaimaan-matka, jotka peruuntui koronan vuoksi pari vuotta sitten. Ammatillisessa mielessä hän haaveilee työstä veneiden varustelun parissa. - Nämä hommat ovat kivoja, hän toteaa. Hän näkisikin mielellään itsensä työskentelevän jossakin veneiden varustelutöitä tekevässä yrityksessä. - Pitää vielä opettajaltani Petri Leimulta kysellä yhteystietoja hyviin firmoihin, joissa meidän alan opiskelijoita käy harjoittelujaksoilla. Osaavalle ja motivoituneelle tekijälle löytyneekin töitä, sillä venealan osaajista on kova pula niin Varsinais-Suomessa kuin muuallakin maassa. 

 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti