torstai 28. huhtikuuta 2022

Ammattitaitokilpailut ovat yksi osa ammatillisen koulutuksen imagoa

TAO, Turun Ammattiopistosäätiö on mukana maalaus ja tapetointi -kilpailulajin WorldSkills-huippuvalmennuksessa. Kiinan Shanghaihin matkaava jyväskyläläinen Eleonoora Lehvonen harjoitteli huhtikuun puolivälissä Turussa valmentajansa Terhi Runsalan opastuksessa. 

Eleonoora kertoo harjoitelleensa paljon edellisvuosien kilpailutehtäviä. Kuvassa hänellä on meneillään design-työ, joka itse kilpailussa on kaikille sama. TAOn maalausalan opettajan Terhi Runsalan mukaan tähän tehtävään kannattaa panostaa, sillä siinä on eniten pisteitä jaossa. Pisteytyksessä otetaan huomioon nimenomaan tarkkuus ja joissain tehtävissä myös työn tekemisen nopeus. 
Lisäksi valmennusjaksolla on harjoiteltu niin sanottua vapaata työtä, jonka jokainen maa saa suunnitella omanlaisekseen. Eleonooran vapaassa työssä hyödynnetään sekä liukuväritekniikkaa että kuvamaalausta. 
21-vuotias Eleonoora valmistui maalariksi alkuvuodesta ja on keskittynyt harjoittelemaan ensi syksyn kilpailua varten jo viime vuoden lopusta lähtien, jolloin hänet valittiin karsintojen perusteella "kisakoneeseen". Valmentaja Terhi on vaikuttunut valmennettavansa hyvästä motivaatiosta ja ahkerasta harjoittelusta. Myös ammattioppilaitos Gradia Jyväskylän opettajat Katja Jaatinen ja Kaisa Laakso-Kantonen, jotka myös toimivat Eleonooran valmentajina, ovat yhtä mieltä siitä, että tämän nuoren naisen vahvuuksia ovat hyvän asenteen lisäksi tarkkuus ja itseohjautuvuus. Kuvassa vasemmalta oikealle Kaisa, Eleonoora, Terhi ja Katja. 

Edellä mainittujen tehtävien lisäksi kilpailurupeamaan kuuluvat myös oven maalaus ruisku- ja sivellintekniikalla. Ruiskun käyttöön Eleonooraa perehdytti valmennusjaksolla ekspertti Timo Haapolahti, joka lähtee mukaan ammattitaidon MM-kilpailuihin tuomarin ominaisuudessa. Ekspertin työhön kuuluu myös kilpailijan opastus ja tsemppaus, ainoastaan kilpailusuorituksen aikana ei saa antaa neuvoja. 

Muita kisassa tehtäviä maalarin töitä ovat tapetointityö sekä niin sanottu color design, jossa kilpailijan pitää myös osata sävyttää maaleja. 

Eleonooran tavoitteina kilpailussa ovat mahdollisimman hyvä lopputulos sekä työn saaminen valmiiksi annetussa aikataulussa. Aikaa kilpailutehtävien tekemiseen on neljä kilpailupäivää ja noin 20 tuntia, joten töiden järkevä aikataulutus on tärkeää. 

WorldSkills-kilpailijoille järjestetään myös maajoukkuetapaamisia, joissa saa aimo annoksen tietoa kilpailun käytännöistä sekä pääsee tapaamaan muita kisaan lähtijöitä. Tähän mennessä maajoukkuetapaamiset on järjestetty Teamsin välityksellä, mutta ihan oikea ensimmäinen live-tapaaminen on huhtikuun lopussa Helsingissä. 

Eleonooran innokasta asennetta kuvaa hyvin se, että hän harjoitellut maalaustaitojen lisäksi myös kiinan kielen alkeita. Itse kilpailu Kiinan Shanghaissa tosin järjestetään ns. kisakuplassa eli kilpailijat oleilevat lähinnä hotellilla ja kisapaikalla, mutta eiköhän kielitaidollekin löydy käyttöä!

Eleonooran kanssa yhtä aikaa kisavalmennukseen osallistui myös TAOn oma opiskelija Nanna Nyblom, joka tähtää kansainvälisiin kilpailuihin. Nanna on vasta ensimmäisen vuoden opiskelija, mutta kiinnostus ja halu oppia ovat hänen vahvuuksiaan. Valmentaja Terhi Runsalan mielestä kiinnostus onkin kaiken A ja O, loppu on sitten harjoittelusta kiinni. 

Nanna itse iloitsee, että pääsi koulutussopimusjaksoltaan osallistumaan valmennukseen ja kiittelee opettajaansa. - Terhi tietää, mistä puhuu, sekä auttaa pulmatilanteissa. Nannan oma näkemys on, että tarkkuus ja ajan käyttö ovat niitä asioita, joihin kansainvälisissä kisoissa täytyy panostaa. 

Valmentajan mielestä on myös oivallista, että valmennukseen osallistuu useampia henkilöitä yhtä aikaa. - Nuorempi maalarinalku pääsee näin myös oppimaan kokeneemmalta ja havainnoimaan, että hyvään lopputulokseen voi päästä erilaisilla tavoilla. 

Kansallinen Taitaja-kilpailu on myös hyvää vauhtia lähestymässä. Porissa toukokuun puolivälissä pidettävään nuorten ammattitaidon SM-kisaan TAOa lähtee edustamaan Josefina Satto. 
Siitä ja muista mittelöistä lisää myöhemmin. Peukut pystyyn ja tsemppiä TAOn valmennettaville!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti