perjantai 12. huhtikuuta 2024

TAOn verhoomo otti virolaiset vaihto-opiskelijat lämpimästi vastaan

Virolaiset vaihto-opiskelijat  olivat iloisia
saamistaan opeista ja uusista ystävistä.
Kuvassa oikealta vasemmalle Toomas, Kirsti
ja TAOn verhoilijaopiskelijat Johanna ja Ida. 
"Tere tulemast" luki kyltissä, kun virolaiset vaihto-opiskelijat Kirsti Seppel ja Toomas Bachmann saapuivat TAOn verhoomoon pari viikkoa ennen pääsiäistä. Opettajat Sari Hakala ja Päivi Raistakka kertovat, että TAOn omat opiskelijat olivat selvitelleet erilaisia fraaseja ja olivat muutenkin innoissaan vieraista. - Ystävyyssuhteita taisi kolmen viikon aikana myös syntyä, he kertovat. Kansainvälisyyskasvatus ja yhteys Kuresaaren ammattikouluun onkin ollut osa TAOn toimintaa jo vuosikymmenien ajan. Virolaiset opiskeljat olivat opettajien mielestä hyvin motivoituneita oppimaan ja ilmeisesti myös tyytyväisiä saamiinsa oppeihin ja uusiin tuttavuuksiin, sillä viimeisenä päivänä he tarjosivat verhoomon väelle virolaisen voileipäpöydän. Toomas ja Kirsti ovat opetelleet
muun muassa joustimien sitomista. 

Toomas ja Kirsti opiskelevat Viron Kuresaaressa vanhojen huonekalujen restaurointia ensimmäistä vuotta. Tänä aikana he ovat harjoitelleet puuosien korjausta, ja vasta kakkosvuonna on luvassa verhoilua. Sen vuoksi opiskelu TAOn verhoomossa on tarjoillut heille paljon kaikkea uutta ja kiinnostavaa. - Ensi vuonna voimme omassa koulussamme loistaa tietämyksellämme, he naurahtavat. 
Virolaisten harjoittelu on osa Erasmus-vaihtoa, ja niin elinkustanuksiin, majoitukseen kuin  matkakustannuksiin on ollut mahdollisuus saada tukea. Toomas, joka on työskennellytkin Suomessa, kertoo löytäneensä helposti majoituksen. Kirstillä oli asunnon etsimisessä vähän haasteita, koska hän halusi päästä kävellen kouluun, mutta majapaikka löytyi onneksi lopulta. Kirstillekin Suomi on kuitenkin tuttu maa, sillä hänen veljensä asuu Kuopiossa. - Pääsiäisen aikaan, kun oli muutama ylimääräinen vapaapäivä, tutustuimme Turun kaupunkiin ja sen nähtävyyksiin, esimerkiksi Turun linnaan ja tuomiokirkkoon, he kertovat.
Virolaisharjoittelijoiden toiveita on opiskelussa myös kuunneltu. - Harjoittelun aluksi meiltä kysyttiin, mitä haluatte oppia. Eri vaihtoehtoja tarjottiin, ja halusimme niistä mahdollisimman monia, kertovat Toomas ja Kirsti. - Päivin tunnilla, kun meillä oli perinteistä verhoilua, saimme ensin valita tuolit, ja siitä sitten homma lähti etenemään. Sarin teollisen verhoilun tunnilla kaikilla oli puolestaan sama harjoitustyö. 
- Viemme paljon ideoita täältä Viroon. Ammatillinen koulutus TAOssa on laadultaan hyvää, ja olemme olleet tyytyväisiä ammattitaitoiseen opetukseen, kiittelevät virolaiset vieraat. 

 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti