Teemu Korhonen opiskelee kiinteistönhoitoa TAO, Turun ammattiopistosäätiössä nyt toista vuotta. Hän kertoo, että kiinteistönhoitaja ei ihan varmaksi voi tietää, mitä tuleva työviikko tuo tullessaan. Se on myös työn suola. - Ensi viikolla on ainakin luvassa liukkauden torjuntaa talvikeleissä, paloilmaisimien irrotusta ja kiinteistöjen yleisvalvontaa, hän luettelee. - En varmaan jaksaisi, jos työ olisi koko ajan yhtä ja samaa.
Kiinteistönhoitajaksi valmistuva Santeri Nurmi (vasemmalla) teki opintojen näyttötyönä tukikahvan asennuksen laatoitettuun tilaan, jossa puhkaistiin vedeneristys. Porakoneella oli paljon käyttöä, sillä reiät piti porata teräksiseen renkaaseen, samoin apureiät kaakeliin. Lisäksi ennen ruuvien varsinaista kiinnitystä tarvittiin saniteettisilikonia. Myös asennuksen paikka oli mietittävä ennen työn aloitusta. Työ sujui suunnitelmien mukaan, kertoi Santeri.Hannes Tomminen puolestaan kertoo, että kiinteistönhoitaja kohtaa työssään myös kaikenlaista korjattavaa. - Hajulukkoja ja vessanpönttöjä, ovien ja saranoiden vaihtoa, mitä nyt kiinteistöissä vastaan tulee. Hänen luokkakaverinsa Ville Inermo lisää, että omakotitalojen omistajille olisi paljon hyötyä kiinteistönhoitajan osaamisesta. Lisäksi työtehtävät voivat myös liittyä lämmityksen ja ilmanvaihdon koneisiin, niiden säätöihin ja valvontaan. Tällä kertaa nämä nuoret miehet (kuvassa oikealla Ville ja vasemmalla Hannes) ovat viihtyneet koulun luentosalin remonttiin liittyvissä purkutöissä.
Opiskelija Tino Jansenin opintoihin on kuulunut myös kahdeksan kuukauden mittainen oppisopimusjakso aidossa työympäristössä. - On kiva, kun pääsee tekemään hommia niin sisällä kuin ulkona, hän kertoo. - Olin myös iloinen, että minulle annettiin paljon vastuuta, muun muassa oma piha-alue hoidettavaksi, Tino lisää. Lisäksi hän muistuttaa, että kiinteistönhoitajan työ sisältää myös asiakaspalvelua. - Valituksia tulee jonkin verran, mutta onneksi myös kiitosta.
Kiinteistönhoidon opettaja Niko Toivonen puolestaan kertoo, että kiinteistönhoitajan työssä toteutuu useimmiten kiertotalouden ja kestävän kehityksen perusajatukset. - On järkevää hankkia tuotteita, joita voi huoltaa, hän korostaa. Ei siis esimerkiksi tarvitse aina ostaa uutta merkkihanaa, vaan laajan varaosavalikoiman ja huollettavuuden ansiosta säätöosan uusiminen usein riittää korjaamaan vanhan lähes uuden veroiseksi. Työmääräkin on tällöin usein pienempi, joten kustannuksia säästyy sitäkin kautta. Kiinteistöä hyvin hoitamalla rakennuksen arvo säilyy pitkään!
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti