maanantai 6. kesäkuuta 2022

Lattianpäällystäjillä iso urakka TAOn luentosalin remontissa

Tasoitteen sekoitus
Lattianpäällystyslinjan opiskelijat Ville Toivola ja Sanna Kuupakko ovat urakoineet toden teolla tehdessään uutta lattiaa TAOn luentosaliin. Keväinen projekti oli Toivolan mukaan  mukava ja työmaana todentuntuinen verrattuna työsalin harjoituslooseihin. Kuupakon mielestä kivointa oli nähdä oman kätensä jälki. - Parasta oli se, kun huomasi, miten se käsittelemätön lattiapinta muuttui ihan täysin, kun työ saatiin valmiiksi. Lopputuloksesta tuli hieno! 

Projekti alkoi purkutöillä, jolloin vanha huonokuntoinen lattia revittiin pois. Tämän jälkeen olivat vuorossa pohjatyöt. Lattianhiomakoneella työpari hioi vuorotellen koko luentosalin alueen. - Tärkeää on saada vanhan lattian alusliimat pois, kertoo Kuupakko. Hionnan jälkeen oli sitten vuorossa tasoitus. Tasoite sekoitettiin tietenkin itse. - Valmistelutyöt tehtiin etukäteen, eli vedet, tasoitesäkki ja työkalut olivat jo valmiina työkohteessa, Toivola listaa. 

Tasoitteen annettiin kuivua viikonlopun yli, ja sitten se hiottiin uudelleen, mutta vähän hienommalla hiomakarkeudella. - Tärkeää on saada pölyt pois, jotta lattiapäällyste sitten tarttuu hyvin, tietää Toivola. 




Lattian tasoitetyö sujui hienosti yhdessä.





Ennen kuin varsinainen päällyste, eli vinyylilankku, voitiin asentaa, piti suunnitella tarkoin, miten lankkujen jako tehdään. - Hosua ei saa, muistuttaa Toivola. - Homma aloitetaan keskeltä, ja siihen sitten mitoitetaan aloituslinja, josta aletaan levittää liimaa, hän kuvailee. Näin tehdään, jotta valmis pintaa näyttää hienolta, sillä mahdolliset mittavirheet, eli heitot, tulevat tällöin seinän viereen eikä keskelle huonetta. Liiman levitykseen jälkeen piti antaa liiman hetken aikaa ns. nahoittua, ja sitten olikin jo lankkujen asennuksen vuoro. 


Ville Toivola levittämässä tasoitetta.
- Itse lankun lätkiminen oli ihan kivaa ja simppeliä, toteaa Toivola. Huolellisuutta vaadittiin siinä, että joka lankku tulee tismalleen edellisen viereen, sillä palan irti repiminen olisi ollut liian työlästä. 
- Haastavinta oli reunapalojen leikkaaminen, mutta hyvin sekin sujui, ja ne palat tulivat tosiaan piiloon jonnekin patterin taakse, hän tarkentaa. Kuupakko mainitsee yhdeksi hankaluudeksi sen, että kaikissa lankuissa ei ollut merkintää, mihin suuntaan lankku tuli asentaa. - Lisäksi huomasimme vähän sävyeroa lankuissa sen vuoksi, että erissä oli vaihtelua, hän tunnustaa. - Tuskin sitä kukaan muu kuin Ville ja minä huomaa, hän naurahtaa. Lattiapäällyste viimeisteltiin jyräämällä, jotta liima ottaisi kunnolla kiinni päällysteeseen. - Tämä varmistaa sen, että lankut pysyvät paikoillaan, kun lattialla kävellään, kertoo Toivola. 
Vinyylilankun asennusta


Yhteistyö tutun luokkakaverin kanssa sujui hyvin. - Oli kiva tehdä hommia Sannan kanssa, ja yhdessä pystyi myös pohtimaan, jos tuli pulmia vastaan. Sanna on samoilla linjoilla. Projektissa oli hänen mukaansa tärkeää myös ottaa huomioon muut työntekijät. - Hyvin saimme sovittua maalareiden kanssa asiat niin, ettei kukaan ollut toisensa tiellä, hän iloitsee. - Remontista kokonaisuudessaan tuli mielestäni onnistunut, lisää Kuupakko. 




Uutta lattiaa fiilistelemässä lattianpäällystäjiksi valmistuneet
Alexandr  Sappinen, Ville Toivola, Sanna Kuupakko, Marja-Leena
Lehtojärvi sekä opettajat Petri Helmiö ja Sini Setälä. 

 – Aika itsenäisesti saatiin tässä projektissa toimia, kun opettajamme Sini Setälän johdolla oli ensin käyty läpi työn vaiheet, kertoo Toivola. - Siitä tuli sellainen varmuus, ja tiesi, mitä pitää lähteä tekemään. 
Kaksiosaisen luentosalin pienempi puoli olikin tämän kaksikon näyttötyö. - Olimme saaneet harjoitella sillä isommalla puolella, ja näyttö sujuikin todella hyvin, iloitsee Kuuppakko. Arvosanaksi tuli erinomainen!

Onnittelut työparille ja luokkakavereille myös valmistumisen johdosta! Tutkintotodistukset jaettiin 3.6. järjestetyssä TAOn päättöjuhlassa, jota vietettiin missäpä muualla kuin uudistetussa luentosalissa! 


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti