tiistai 27. syyskuuta 2022

Oslon maalauskilpailusta tuliaisina diplomi ja roppakaupalla arvokasta kokemusta

Syyskuun puolivälissä TAOn maalausalan opiskelija Sari Saarinen eli Norjan Oslossa jännittäviä hetkiä valmentajiensa Terhi Runsalan ja Marja Viitaniemen kanssa. Upeassa Litteraturhusetissa nimittäin pidettiin pohjoismainen ammattitaitokilpailu maalauslajissa.
 - Järjestäjämaa saa päättää kilpailutehtävät, mutta arviointiin osallistuvat tuomarit kustakin maasta, kertoo Suomen tuomarina toiminut Marja Viitaniemi. Kolmipäiväisessä kilpailussa kilpailtiin hänen mukaansa ihan tosissaan, mutta hyvässä hengessä. Pisteytys noudattelee kansainvälistä kriteeristöä, vaikka kisan järjestäjä saa päättää painotuksen ja itse kilpailutehtävät eivät ole ihan yhtä vaativia. Kilpailuhenkisin Tanska ylsi voittoon, ja Suomen edustaja oli pisteiden perusteella kolmas. Tapahtuma huipentui gaalaillalliseen, jossa kaikki osallistujat palkittiin diplomeilla.
 

Gaalaillallinen järjestettiin hienossa juhlatilassa,
jossa  jaettiin diplomit kaikille kilpailijoille. 

- Kilpailuista jäi hyvä fiilis, kertoo Sari Saarinen. Syysflunssa tosin verotti hieman voimia, mutta reissu kokonaisuudessaan sai Sarilta kuitenkin hyvän arvosanan. Mieleen jäi erityisesti gaalaillallinen, joka pidettiin upeassa vanhassa arvorakennuksessa, jossa oli hienoja koristemaalauksia. Itse kilpailussa Sari keskittyi niin tiiviisti omaan suoritukseen, ettei kovin paljon ehtinyt muihin kilpailijoihin tutustua. - Olisi toki ollut kiva enemmänkin vaihtaa ajatuksia kanssakilpailijoiden kanssa, hän pohtii. - Muiden työtekniikoita tarkkailemalla oppi uusia asioita, ja alitajuisesti varmaan tuli myös sisäistettyä paljon, joten ehdottomasti kannatti osallistua, hän kiteyttää.


Vapaassa työssä Sari ei muiden edustajien tapaan käyttänyt sapluunaa, vaan toteutti työnsä vapaalla kädellä, mikä aiheutti ihastusta ja kiitosta. - Annoin tässä työssä käyttämäni luonnoksen ruotsalaisille, jotka tuntuivat olevan iloisia tiedon jakamisesta, Sari kertoo. 
Ovimaalin kanssa sen sijaan oli hieman haasteita. Marja Viitaniemi harmitteli, että tätä norjalaista maalia ei saatu koululle etukäteen, joten sen ominaisuuksiin ei voitu tutustua. - Maali tuntui erilaiselta, mihin olen tottunut, kuvailee Sari. - Olisin halunnut korjata erityisesti ovityötä, mutta aika ei valitettavasti siihen enää riittänyt. 

Viitaniemi on joka tapauksessa tyytyväinen TAOn opiskelijan edesottamuksiin kilpailussa.  Hänen mukaansa Sari oli valmennuksessa hyvin itseohjautuva, tunnollinen ja ahkera. - Hän jopa harjoitteli  itsenäisesti aiempia kilpailutöitä keväällä koululla, joten motivaatio itsensä kehittämiseen oli ja on hyvin vahva. Sari itse antaisi seuraavalle kisaan lähtijälle  yhden käytännön ohjeen: - Turha stressi pois ja avoimin mielin kilpailuun!




Joka toinen vuosi järjestettävä NMO-tapahtuma (Nordisk Målarmästare Organisation)  keräsi paitsi kaikista pohjoismaista yhden taitavan opiskelijan tai vastikään valmistuneen haastamaan toinen toisiaan maalausalan erilaisissa työtehtävissä myös alan ammattilaisia kokoontumaan yhteen. Suomesta paikalle saapui TAOn kisajoukkueen lisäksi Pintaurakoitsijat ry:n edustajia sekä yhdistyksen jäseniä eri puolelta Suomea, kaikkiaan kymmenisen henkilöä. Edellisen kerran tapahtuma järjestettiin Suomessa v. 2018, jolloin TAO ja Viitaniemi olivat aktiivisesti mukana järjestelyissä. Koronaepidemian vuoksi tapahtuman järjestämisessä oli kuitenkin useamman vuoden tauko. Järjestelyvastuu vaihtuu vuosittain, ja idea on, että 10 vuoden välein kukin maa toteuttaa tapahtuman. Seuraavan kerran tapahtuma pidetään Islannin Reykjavikissa v. 2024. 

Onnittelut vielä Sarille ja koko TAOn valmennustiimille!



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti