maanantai 12. syyskuuta 2022

TAOn maalari pohjoismaiseen maalauskisaan syyskuussa ja TAOn valmennettava WorldSkillsiin marraskuussa

Sari Saarinen pitää itsensä haastamisesta. 
Syyslukukauden alku on TAOn maalauslinjan opiskelija Sari Saarisella sujunut tiiviin harjoittelun merkeissä. Tämä lahjakas maalarinalku osallistuu nimittäin  Norjan Oslossa järjestettävään pohjoismaiseen maalausalan ammattitaitokilpailuun (NMO) 14. - 16.9.2022. Mukaan kisareissuun ovat lähdössä myös Sarin opettajat Terhi Runsala ja Marja Viitaniemi, jotka ovat prepanneet suojattiaan kesäkuun alusta lähtien. 
- Opettajani Terhi otti minuun yhteyttä kesäloman alussa ja kysyi halukkuuttani tähän kilpailuun, kertoo Saarinen. Hän nappasi haasteen innolla vastaan, ja myöntää harmitelleensakin hieman sitä, että muissa ammattitaitokilpailuissa on ikäraja. Opettaja Terhi Runsala vahvistaa, että NMO:ssa ei ole ikärajaa, mutta kilpailuun on aina lähetetty nuorehkoja osallistujia. Tähän kategoriaan Sari Saarinen sopii hyvin, sillä ikää hänellä on 29 vuotta. 
Halutessaan Sari voisi suorittaa kisaharjoittelulla ja kilpailuun osallistumalla myös  koristemaalauksen näytön ja näin opinnot TAOssa etenisivät. Nuori nainen on tässä vielä kahden vaiheilla. - Olen jo oppinut tästä harjoittelusta paljon, mutta voisin oppia vielä lisää, jos valitsen näytöksi jonkin muun tutkinnon osan, hän puntaroi. 

Yksi kisatehtävistä on peilioven maalaus.
Kolmipäiväisessä kisaurakassa haastavimpana Saarinen pitää aikataulussa pysymistä. Tämän helpottamiseksi työtehtäviä on välillä kellotettu. Saarisen mielestä  mieluisimpia kisatehtäviä ovat ns. vapaa työ ja viivamaalaus. Näissä kilpailutöissä kädentaidot ja tarkkuus pääsevät hyvin esille. Kesätöissä ollessaan Saarinen pystyi harjoittelemaan rajaamista, mutta muutoin kesä kului alan perustehtäviä tehden. Esimerkiksi ovimaalauksia ei kesätöissä tullut vastaan, mutta ikkunanpokien maalausta kyllä. 

Kilpailuun Sari lähtee sillä mielellä, että olisi kiva voittaa, mutta innostusta herättää ihan kokemuksen hankkiminen. - Voitto ei ole minulle tärkeintä, vaan itseni haastaminen, hän kiteyttää. TAOn väki toivottaa Sarille onnea ja menestystä kilpailuun!

Ammattititaitokilpailuun valmistautuminen vaatii myös
paperitöitä. Kuvassa vasemmalla Terhi Runsala, keskellä Marja
Viitaniemi ja oikealla kilpailuedustaja Eleonoora Lehvonen. 

Jännittävät paikat ovat kohta myös edessä toisellakin TAOn huippuvalmennettavista. Nimittäin kansainväliseen WorldSkills  
-ammattitaitokilpailuun valmistautuva Eleonoora Lehvonen pääsee tositoimiin marraskuun alussa. Pienoinen pettymys tosin on se, että kilpailu järjestetään alunperin kisapaikaksi sovitun Kiinan Shanghain sijaan Italian Bolzanossa.  
- Koko Suomen  ammattitaitomaajoukkue ei kilpaile samassa paikassa, vaan eri lajeja on hajautettu 15 eri maahan, jopa Suomeen, kertoo maalauksen ja tapetoinnin Skills-lajipäällikkö Marja Viitaniemi. Oikein paljon tsemppiä Eleonooralle kilpailuun!

Eleonoora on vastikään valittu edustamaan Suomea myös kansainväliseen EuroSkills-kilpailuun ensi vuonna. Mukaan Gdanskiin on lähdössä TAOsta Skills-huippuvalmentaja Terhi Runsala, joka on nyt myös tuore ekspertti. Eksperttinä oleminen tarkoittaa sitä, että valmentamisen lisäksi henkilö osallistuu kilpailutehtävien suunnitteluun etukäteen ja arviointiin itse kilpailussa. Onnea Terhi!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti